Home > Blog > NA ili nja

NA ili nja

Jedna priča, zbog koje sam između ostalog maštao o radu u VTIu, upisao Mašinstvo i završio Vazduhoplovstvo. I da, nije fikcija jer sam imao prilike 90tih da se nekoliko puta nađem u VTIu (bar više od 10 puta) i da vidim dosta toga svojim očima. Naravno, samo zahvaljući jednom tati mog kolege koji je bio neko i nešto tamo – nije bilo baš moguće da svako zaviri tamo nos i da vidi svakojaka hi-tech blaga koja su se tamo nalazila. Pa i kabinu modernog lovca treće generacije kodnog naziva “NA” sa tri ekrana pomoću kojih je trebalo da se prate parametri leta, kacigu sa vizirom na kojoj su se projektovali određeni parametri, upravljanje glasom – ja sam sa još dvojicom kolega lično ulazio i opipavao ta čuda.

Tamo sam se prvi put upoznao sa kompozitnim materijalima, a i danas negde još čuvam kompjuterski crtež (pričam o 3D crtežu rađenom na kompu s kraja 80tih!) sa obeleženim površinama gde se planirala ugradnja kompozita na NA. Da, sve to je bilo napravljeno u ovoj (onoj) zemlji još s kraja osamdesetih. Taj isti je VTI je početkom 90tih, ravnopravno radio i za Tupoljev, kao i za Airbus.
I onda, Goran slepac, žali za starom zemljom…

A onda vidim pi*kopaćenike sa svojim zluradim komentarima na ovu vest sa sajta B92 – mi smo sami sebi dovoljni da nestanemo – a vala i treba! Za nas nije NA jer dalje od njakanja nismo ni otišli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top